Vad är Rotten Tomatoes?

Rotten Tomatoes är en samlingsplats för recensioner, nyheter och information om filmer och serier. Där samlas recensioner från hela internet, till exempel från stora som små tidningar, bloggare och youtubers, på en och samma plats. På ett enkelt och snabbt sätt kan du få en allsidig och allmän bild av vad kritikerna från hela världen tycker om filmen eller serien.

Anledningen till att det är så enkelt och går snabbt att se vad till exempel en film har för betyg är för att sidan använder ett system som kallas “tomatometer”, mer om detta system kan du läsa nedan. På grund av hemsidans enkelhet och allsidiga bild som recensionerna ger, har Rotten Tomatoes blivit världens mest rekommenderade sida för att se recensioner på.

Hur fungerar Tomatometer?

Tomatometer är ett betygsystem som används på filmerna och serierna. Om en recensent gett under 3/5 i betyg räknas det som en negativ recension, om den gett över 3/5 räknas den som positiv. Hemsidan sammanställer hur många som gett positiva och negativa recensioner. Den sammanställda recensionen visas sedan på sidan i form en tomat med en procentsats som visar hur många som gett positivt betyg.

Antingen har en film en fin röd tomat och det betyder att minst 60 % av recensionerna var positiva. Om den istället har en grön fläck, som ska visa att filmen är rutten, är det mindre än 60 % som gett positiva recensioner. Sedan kan tomaten även ha en certifiering, vilket visar att den är en av de filmer eller serier som är bäst recenserade.

Vad finns förutom recensioner?

Som sagt tidigare har hemsidan även information och nyheter om filmer och serier. Du kan söka på bland annat vilken skådespelare, film eller serie du vill. Om du går in på en skådespelare kan du till exempel läsa om personen, se vilka filmer den varit med i och vilka av dessa som fått bäst recensioner, men även citat från skådespelarens karaktärer.

Om du istället vill veta mer om en film eller serie så kan du söka på den och få fram vad den handlar om, vem som skrivit den, hur lång den är och så vidare. På hemsidan finns det även en flik som heter “news”, på den fliken kan du hitta massor av listor, artiklar, guider och annat om filmer och serier.

Rotten Tomatoes – varför heter sidan det?

Du kan tycka att ruttna tomater verkar som ett ganska märkligt namn på en hemsida för bland annat recensioner och nyheter om filmer och serier. Men namnet är ganska passande då det kommer från förr i tiden på teater. För då brukade publiken kasta tomater eller annat på personerna på scenen om de tyckte att skådespelarna gjorde ett dåligt framträdande.

Hemsidan Rotten Tomatoes visar på samma som när de kastade tomater på teater, en rutten tomat eller en fin tomat beroende på de recensioner som filmen eller serien fått. Är recensionerna mestadels positiva visas en fin röd tomat som inte kastats. Är recensionerna istället dåliga visas en grön fläck av en rutten tomat som har kastats mot filmen eller serien.

Skapandet av hemsidan

Rotten Tomatoes grundades den 12 augusti 1998 och har därför funnits i över 20 år. Sidan skapades av Warner Bros som ville ta fram en hemsida där man enkelt kan se en sammansatt recension av alla de amerikanska kritikerna, istället för att själv gå in i alla olika tidningar. Idag ägs Rotten Tomatoes av Flixster, som köpte upp Warner Bros i maj 2011.

Sammanfattning

Rotten Tomatoes är en hemsidan för recensioner av filer och serier, men där finns även mycket info och nyheter om bland annat filmer och skådespelare. Hemsidan göra det enkelt att se en allsidig bild av vad kritiker tycker om filmer och serier, med hjälp av ett tomat-system. Idag, över 20 år efter dess start är sidan världens mest rekommenderade sida att se recensioner på.