Vad är IMDB?

IMDB startade som en enkel filmdatabas år 1990 och övergick under resterande delen av 1990-talen till en kommersiell filmdatabas. 1998 blev IMDB uppköpta av Amazon och fortsatte att utvecklas till det fenomen det är idag. IMDB är en förkortning för International Movie Database och de är just vad det betyder, en internationell filmdatabas. Fast det är inte bara film du kan läsa om på sajten.

På sajten ser du alltid ett betyg på serier och filmer, vilket är baserat på användarnas åsikter. Det är alltså tittare som du och jag som betygsätter, vilket är positivt. När du går in och tittar på en serie kan du exempelvis välja att se rollinnehavare från ett specifikt avsnitt, kanske har du sett en skådespelare som du känner igen.

IMDb:s historia

IMDB började faktiskt som en hemsida om skådespelerskor med vackrast ögon och är nu den största filmdatabasen på nätet. Hur gick det egentligen till? 1990 hade fler listor tillkommit och 10 000 filmer och tv-serier fanns på sajten och nu tillkom även en sökfunktion vilket var hur resan mot dagens databas började. 1996 fick sidan sitt namn International Movie Database.

År 1998 köptes sajten av Amazon för cirka 55 miljoner amerikanska dollar och deras funktionalitet utökades mer och mer. 2002 lades en abonnemangstjänst till, IMDbPro, som riktar sig mot professionella personer inom underhållningsbranschen. År 2008 fick de sin första officiella version på ett utländskt språk, vilket var deras tyska hemsida. Nu finns sajten tillgänglig på flera ytterliga språk, dock inte svenska.

Funktioner

IMDb är tillgängligt för alla internetanvändare, men du måste vara en registrerad användare för att kunna lägga till information på sidan. Användare kan sätta betyg på filmerna mellan ett och tio och de läggs sedan samman med andra faktorer för att visa ett slutgiltigt betyg. Om du vill lägga till information kontrolleras denna innan den läggs till på sajten.

Om det har visat sig att information du lägger till är faktamässigt korrekt kommer du att kunna lägga till viss information utan att den granskas först. På IMDb kan du söka både efter filmer, serier, skådespelare och regissörer för att få upp all information om denne. Du kan sedan klicka dig vidare och se till exempel vilka filmer en skådis medverkat i.

Topplistor på sajten

Det finns en hel del topplistor på IMDb där du till exempel kan leta upp filmer och serier att titta på. Om du har idétorka är det klokt att gå in och se vilka filmer som har bäst rankningar. Du kan till exempel välja att visa de tv-serier och filmer som är topprankade på sajten, det kan vara både äldre och nya varianter.

Du kan också välja att visa vilka filmer som är mest populära just nu och får då upp en lista med 100 nya titlar att välja mellan. Det finns även listor över de mest populära skådespelarna, det kan ju vara roligt att se om just din favorit är med där. IMDb är en sajt fullspäckad med information för dig som är intresserad av film och tv-serier.

IMDbPro

IMDbPro är en abonnemangstjänst riktad mot professionella personer inom branschen. Där kan de forma sin egna sida och hitta kontakter inom branschen. Många ledande människor inom industrin ger gott betyg åt IMDbPro och hur hjälpsam sajten är. Om du är intresserad av att arbeta inom film finns också tusentals casting-notiser på en och samma plats, perfekt om du är på jakt efter en roll.

Sammanfattning

IMDb är den första och även den största filmdatabasen på nätet. Där kan du hitta information om filmer, tv-serier, skådespelare och mycket mer. Sedan år 1998 ägs sajten av Amazon. Du kan se betyg på filmer och även ta del av listor med både högst rankade filmer och tv-serier, samt de som är mest populära just nu. IMDb har mycket att erbjuda sina användare.