Om Netflix och Netflix original film/serier

Netflix är en amerikansk streamingtjänst som funnits sedan 1997. På den tiden hyrde bolaget ut DVDer via postorder. Tio år senare lanserade Netflix konceptet de är mest kända för idag, det vill säga streaming. På senare tid har bolaget även börjat producera egna serier och filmer, vilka tillhör kategorin Netflix Originals. Du kan titta på Netflix via bland andra iOS, Andriod, Xbox, Playstation och Windows.

Netflix är väldigt populärt och finns tillgängligt över nästan hela världen. Idag har bolaget i krokarna av 150 miljoner kunder globalt sett. I en svensk undersökning gällande internetanvändning (Svenskarna och internet, 2018) visade sig 54 procent av respondenterna använda Netflix och 19 procent av dem svarade att de dagligen använder tjänsten, med en tydlig ökning över de senaste tre åren.

Netflix i Sverige

Netflix erbjuder abonnemang på tre olika prisnivåer med olika tjänster kopplade till de respektive abonnemangen. I dagsläget (november 2019) finns tre olika abonnemang för 89 kronor, 109 kronor och 139 kronor i månaden. För samtliga abonnemang gäller samma utbud av serier och filmer, att du kan titta via din dator, surfplatta eller mobil, samt att du kan uppgradera, nedgradera eller avsluta abonnemanget när som helst.

För de båda dyrare alternativen får du extra värde i form av HD-kvalitet, och med Premium för 139 kronor är även Ultra-HD tillgängligt. En annan skillnad mellan de olika abonnemangen är antalet skärmar du kan titta på samtidigt med samma konto. För 89 kronor kan du enbart titta på en, medan du för 109 kronor kan titta på två och tre för 139 kronor.

Netflix licensiering

Utbudet på Netflix kommer från ett stort antal innehållsleverantörer, producenter och upphovsmän med vilka Netflix har samarbetsavtal så att bolaget har streamingrättigheter för innehållet i fråga. Om du letar efter en specifik serie eller film och inte hittar den, beror det sannolikt på att Netflix inte har rättigheten att streama den. Detta kan i sin tur bero på flera saker.

Några av dem är att ett annat streamingföretag äger samtliga rättigheter, att innehållet är lokalt begränsat och därför inte får visas utanför en viss region, eller tvärtom, att det inte får visas inom en viss region på grund av lagstiftning, samt att Netflix anpassar utbudet efter lokal smak. Vissa titlar som uppskattas i Sverige kanske inte har samma framgång i USA till exempel.

Netflix Originals

Netflix originalinnehåll, så kallat Netflix Originals, är filmer, serier och dokumentärer som är producerade av bolaget självt. Det innebär att Netflix har den exklusiva rättigheten att visa innehållet och majoriteten av detta utbud finns över hela världen. Det kan dock finnas undantag som gör att Netflix inte kan visa egenproducerade titlar i vissa regioner, vilket du kan läsa mer om på Netflix hemsida.

Exempel på innehåll som för tillfället kan ses överallt i världen är Narcos, Master of None och Beasts of No Nation, medan till exempel Orange Is The New Black, Lilyhammer och Arrested Development är serier som har vissa globala begränsningar. Den första svenska originalserien, Störst av allt, presenterades i april 2019 och är baserad på Malin Persson Giolitos kriminalroman med samma namn.

Reklamfritt och flexibelt

Netflix är helt reklamfritt. En annan fördel är att du kan börja titta, byta och pausa det du tittar på helt obegränsat. Allt som behövs är internetuppkoppling. Vet du med dig att du kommer att vara utan internet inom det närmaste kan du också ladda ner innehåll och titta när det passar dig. Detta fungerar med iOS, Android och Windows 10-appen.

Föreslå filmer och serier

Är du besviken över att inte hitta en särskild titel hos Netflix? På hemsidan går det att fylla i ett formulär med detaljer om vad du föreslår borde finnas tillgängligt. Samtidigt kommer Netflix, i takt med att du tittar på mer innehåll, generera bättre förslag till dig som du kan titta på i väntan på att din önskade titel läggs till utbudet.