De bästa filmerna genom tiderna

Vad är det egentligen som gör en film till den bästa filmen genom tiderna? Det finns otroligt många genrer när det kommer till film och inom alla finns det några filmer som anses vara de bästa och några som anses vara de sämsta. Det finns inte en specifik sak som gör en film till den bästa någonsin utan det är många olika saker.

Det är upp till var och en att bestämma vilken film de tycker är bäst och varför. Grundidén för en bra film är ändå att den ska ha en intressant handling och bra skådespelare. Manus och regissör är såklart också oerhört viktigt. Filmdatabasen IMDb (Internet Movie Database) sammanställer betyg och information om filmer och är en bra riktlinje för filmen kvalitet.

Gudfadern

Gudfadern av Francis Ford Coppola från år 1972 anses av många vara den bästa filmen genom tiderna. Den rankas högst på IMDbs lista över världens bästa filmer. Gudfadern är en amerikansk gangsterfilm som handlar om organiserad brottslighet under 1945-1955. Den är centrerad kring den italiensk-amerikanska maffiafamiljen Corleone. Familjen är fiktiv, men är inspirerad av den italienska maffian i USA.

Filmstjärnor som Marlon Brando och Al Pacino spelar huvudrollerna och filmen belönades med många priser. Bland annat fick Gudfadern Oscar för Bästa film. Den vann även tv andra prestigefulla kategorier – Bästa manliga huvudroll och för Bästa manus efter förlaga. Filmen finns med på otaliga listor över världens bästa filmer. Det Amerikanska filminstitutet har dessutom med Gudfadern på listan över 100 bästa filmerna

Back to the future trilogin

Denna trilogi är i dag en klassiker som aldrig slutar att sändas på tv. Det är inte svårt att förstå. Det är tre filmer med bra handling, spänning och duktiga skådespelare. Steven Spielberg tillsammans med Robert Zemeckis och Bob Gale skrev och producerade alla tre filmerna. Alla tre filmer följer unge Marty McFly och den galne professorn på deras resor fram och tillbaka.

Michael j Fox var redan från början tänkt att spela Marty men tackade nej eftersom han spelade i en serie som heter Saved by the bell (Pang i plugget på svenska). De anlitade därför en annan person att spela Marty först, som hann att spela in hela först filmen innan de fick ett ja från Micheal j Fox. Filmen fick spelas in på nytt igen.

Forrest Gump

Forrest Gump är en klassiker som ofta toppar listor över de bästa filmerna. Denna amerikansk dramakomedifilm från 1994 tog världen med storm när den kom ut. Filmen är baserad på en bok och Robert Zemeckis är regissör. Skådespelaren Tom Hanks spelar huvudrollen som Forrest Gump som är en man med begränsad intelligens, men stora drömmar. Hans lyckas med mycket i livet, förutom med kärleken.

Filmen visar en vänskap och en livslång kärlek. Forrest Gump har alltid Jenny, som spelas av Robin Wright, i sina tankar. Filmen belönas med 6 Oscar bland annat för Bäst film, Bästa Regi och bästa manliga huvudroll. Filmen vann flera Golden Globes och blev en stor kassasuccé världen över. Den rankas som den sextonde bästa filmen i världen enligt IMDb.

Nyckeln till Frihet

Nyckeln till Frihet, som på engelska heter The Shawshank Redemption, är en är en dramafilm från 1994. Filmen baseras på Stephen Kings bok Vårbedrift. Filmen är regisserad av Frank Darabont. Filmen handlar om två fångar i fängelset Shawshank, som är ett av de värsta fängelserna i USA, som utvecklar en speciell vänskap. Huvudrollerna spelas av Tim Robbins och Morgan Freeman.

Borta med vinden

Borta med vinden, som på engelska heter Gone with the Wind, är en film baserad på boken av Margaret Mitchell med samma namn. Det är en romantisk dramafilm som kom ut år 1939. Filmen utspelar sig under amerikanska inbördeskriget. Filmen belönades med 8 Oscars, bland annat för Bästa kvinnliga huvudroll. Det är den mest inkomstbringande filmen genom tiderna om man tar hänsyn till inflation.