Bästa TV-serierna 2019

I den här texten kommer vi att gå igenom några av de bästa TV-serierna som har visats under 2019. TV-serier har verkligen vuxit och idag är jättar som exempelvis Netflix och HBO stora aktörer på marknaden. Vilken som är den absolut bästa TV-serien är givetvis upp till varje enskild betraktare men här listas ett antal serier som har skapat mycket uppmärksamhet under 2019.

Bland några av de många serier som har visats under 2019 kan nämnas Stranger Things, The Crown, Succession och GLOW. Flera säsongen har haft säsongsavslutning efter många år som trogna följeslagare. Samtidigt har vi fått bekanta oss med flera nya stjärnskott. Det blir vanligare med nya format som inte följer det traditionella upplägget. Ibland är det miniserier och även interaktiva element förekommer.

Game of Thrones

Givetvis måste Game of Thrones toppa listan över 2019 års bästa och största TV-serier. Det har sällan producerats någon serie som kan mäta sig med denna gigant. Under våren 2019 sändes den åttonde och sista säsongen av denna hyllade TV-serie. Idag har det producerats hela 73 avsnitt av fantasy- och dramaserien om de olika kungadömena och deras maktspel emellan.

Game of Thrones har allt. Drakar, kärleksaffärer, våld, svek och den eviga kampen om tronen. Första säsongen var den dyraste tv-serien som har spelats in. Serien innehar rekordet för flest vunna Emmys. Serien bygger på romanserien Sagan om is och eld. Den hyllade serien Game of Thrones hade premiär under 2011 och är producerad av HBO, Grok! Studio och Management 360.

Black Mirror

Black Mirror är en futuristisk serie som lämnar tittaren med många funderingar. Temat är framtiden och teknikutvecklingen. Den tar upp frågor kring hur tekniken äger oss och belyser hur det kan bli om vi fortsätter att utveckla nya appar och tekniker som tar över oss och vår vilja. I Black Mirror visas en avskräckande gestaltning av hur det kan komma att se ut i framtiden.

Den kusliga, ofta framtidsdystopiska, TV-serien Black Mirror har sänts sedan 2001 och under 2019 släpptes den femte säsongen i form av tre nya fristående avsnitt. Serien är skapad av Charlie Brooker och avsnitten är fristående från varandra. Den brittiska serien har vunnit en internationell Emmy för bästa mini-TV-serie som är producerad utanför USA. Black Mirror visas hos streamingtjänsten Netflix.

Orange is the New Black

En annan storserie som hade säsongsavslutning under 2019 är Orange is the New Black. Här får vi följa karaktärerna på det amerikanska fiktiva fängelset Litchfield. Det var den sista och sjunde säsongen som sändes under 2019 och vi fick ta farväl av alla interner som vi har mött genom åren ända sedan 2013 då Orange is the New Black började sändas.

Serien är baserad på en självbiografisk bok med samma namn skriven av Piper Kerman. Även seriens huvudkaraktär bär namnet Piper. Seriens skapare är Jenji Kohan som även gjort Weeds och Gilmore Girls. I kvinnofängelset får vi följa med i Piper och de andra interneras liv både i fängelset men även via bakgrundshistorier där vi förstår varför de hamnade på Litchfield.

Chernobyl

Ytterligare en serie som har väckt mycket uppmärksamhet under 2019 är Chernobyl. Det är en miniserie producerad av HBO regisserad av svenska Johan Renck. Handlingen kretsar kring den allvarliga kärnkraftsolyckan 1986 i dåtidens sovjetiska Chernobyl. I serien får vi följa ett antal karaktärer och deras relation till katastrofen. Chernobyl har prisats med mängder av priser under 2019 bland annat flera Emmys.

The Politician

En serie som lanserade sin första säsong i september 2019 är The Politician. Serien fick snabbt mycket uppmärksamhet. Det är en amerikansk dramakomedi lanserad av Netflix. I första säsongen får vi följa med till den fiktiva skolan Saint Sebastian High School i Kalifornien. Serien tar upp ämnen som sanning och lögn och belyser vad vi gör för att vinna makt och popularitet.